Blokada Za Firme Iz FBiH Koje Ne Odrede Gl. Račune

Do 18. avgusta zadnji je rok za određivanje glavnog računa za poslovne subjekte. Ako do tad 13.000 firmi ne odredi svoj glavni račun, biće blokirane, odnosno neće moći raspolagati sa svojim sredstvima na računu, rekao je direktor Finansijsko-informatičke agencije FBiH Esad Mahmutović gostujući u na TV N1.

Mahmutović je rekao kako se trenutno vrši konsolidiranje podataka i računa poslovnih subjekata.

– Poslovni subjekat može imati samo jedan glavni račun, a ima desetine hiljada poslovnih subjekata koji nisu odredili glavni račun, a ima ih i koji imaju dva i više računa, pa čak do pedeset – naveo je.

Također, kako je kazao, u FIA-i kontrolišu nerezidente koji su ogroman problem u društvu, odnosno firme koje izvana otvore račun i koje nemaju jedinstven identifikacioni broj, te naprave račun i iznesu pare iz države, kako je naglasio.

– Još jedan problem su firme u stečaju koje i dalje imaju aktivne račune – dodao je.

Zakon o unutarnjem platnom prometu, istakao je Mahmutović, definira poslovne subjekte koji imaju zakonsku obavezu da dođu u banku i odrede svoj glavni račun. Drugi učesnik u tom sistemu su banke koje vode evidenciju o računima poslovnih subjekata, a nadzor nad kompletnim sistemom vrši Agencija za bankarstvo i FIA. 

– Iako je to jedinstveni registar računa u Federaciji, mi ćemo sada kreirati i jedinstveni registar računa na nivou države BiH. Sljedeći korak je povezivanje registara iz Federacije i RS, kako bi se provjerilo da li poslovni subjekat ima račun i u Federaciji i RS. Ono što malo zabrinjava je Distrikt Brčko u kojem zakonom još uvijek nije definiran ovakav registar – rekao je.

Mahmutović je kazao i kako su ogromne kazne predviđene zakonom i za banke koje ne primjenjuju Zakon o unutarnjem platnom prometu.

Izvor: E-kapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.