PPKBL OBILJEŽILA 115 GOD.POSTOJANJA

Područna privredna komora Banja Luka, svečanom akademijom u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci, sinoć je obilježila veliki jubilej – 115 godina postojanja.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić, između ostalog, istakao je da ova komora u svakom trenutku promoviše lokalne privredne potencijale, te da je postala ozbiljna institucija i važan partner u regionu i Evropi.

– Imamo 5.500 članova, ostvarujemo više od 10,8 milijardi KM poslovnih prihoda, zapošljavamo više od 84.000 radnika i ostvarujemo izvoz od oko 1,8 milijardi KM – rekao je Račić.
Prema njegovom mišljenju, u budućnosti treba definisati vlastitu strategiju ekonomskog razvoja, kako bi se ovdašnji ekonomski prostor učinio naprednijim po mnogim pitanjima, među kojima su efikasnije upravljanje resursima, povećanje konkurentnosti, podizanje nivoa preduzetništva i obrazovanja, ali i efikasnosti javne uprave.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u obraćanju je rekao da je značaj Područne privredne komore Banjaluka veliki za društveno-ekonomski razvoj ovog područja, ali i šire.
– Privreda ove regije ostvaruje najveće finansijske vrijednosti u ekonomskom sistemu Srpske. Vlada nastoji da podstiče i pomaže privrednike u Srpskoj, a ova komora je jedan od sjajnih primjera privrednog organizovanja s ciljem stvaranja boljih privrednih rezultata. Područna privredna komora Banjaluka znači mnogo za privredni život Srpske – istakao je Đokić.

Zahvaljujući privrednicima, Srpska je, kako je naveo, ostvarila rast BDP-a od 3,5 odsto, a očekuje se i rekordno povećanje broja zaposlenih.

– Svake godine partneri Vlade, prilikom pravljenja ekonomske politike, su predstavnici Privredne komore Srpske, sve njene asocijacije, ali i asocijacije privrednika. Tako će i ostati, jer želimo da saradnjom sa privrednicima ostvarujemo ekonomski rast Srpske – naglasio je Đokić.

Govoreći o stopama opterećenja privrede, Đokić je rekao da Vlada želi da partnerski o tome razgovara sa privrednicima, a u korist investicija i ekonomskog razvoja Republike Srpske.

Područna privredna komora Banja Luka primila je brojne čestitke povodom ovog značajnog jubileja, među kojima je i predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

– Upućujući sve pohvale i čestitke na dosadašnjem radu u cilju privrednog razvoja regije, a samim tim i Republike Srpske, uvjeren sam da ćete još intenzivnije nastaviti raditi na promovisanju privrede i stvaranju uslova za unapređenje poslovanja članova Komore – navodi se, između ostalog, u čestitki predsjednika Dodika.

Na svečanoj akademiji, Područna privredna komora Banja Luka emitovala je i film o 115 godina, a dodijelila je i prizanja zalužnim privrednim društvima i pojedincima.

Priznanja su dobile kompanije sa ovog područja koje posluju više od 115 godina, među kojima su „Nova DIPO“ iz Podgradaca, „Banjalučka pivara“, Hotel „Bosna“ Banja Luka, Fabrika duvana Banjaluka i „Kozara drvo“ iz Kozarske Dubice.
Takođe, priznanja su uručena i kompanijama koje su ove godine proslavile velike jubileje, veće od 50 godina, a to su „Protherm“ i „Sana linea“ iz Kostajnice, banjalučka preduzeća „Tržnica“, „Novi Jelšingrad“, „Elektrokrajina“ i „Vitaminka“, „Bosnamontaža“ iz Prijedora, kao i Radio Republike Srpske.

Nagrade za poseban doprinos radu Područne privredne komore Banjaluka, te razvoju privrede i društva dobili su „ArcelorMittal“ Prijedor, „Elnos grupa“ Banja Luka, Hemijska prerada kukuruza iz Kozarske Dubice, „Hemofarm“ Banjaluka, „Integral inženjering“ Laktaši, „Komerc-mali“ i „Topling“ iz Prnjavora, „Lanaco“ Banjaluka, laktaški „Marbo“, „Mira“ Prijedor, „Mlijekoprodukt“ Kozarska Dubica, „M:tel“ Banjaluka, „Nestro petrol“ Banja Luka, „Perutnina Ptuj“ Srbac, „Rapić“ Gradišks, „R-S silikon“ Mrkonjić Grad, „Tri best“ Banjaluka, Tvornica obuće „Bema“ Banjaluka, Tvornica obuće „Sportek“ Kotor Varoš, „SHP Celex“ Banjaluka, te „Venera“ i „Vodovod“ iz Banjaluke.

Priznanja u kategoriji pojedinaca koji su dali značajan doprinos promociji banjalučke privrede i povezivanju domaćih sa stranim preduzećima dobili su Duško Kovačević, Kristof Mašar iz Francuske i Stanislav Lunievski iz Poljske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici zajedničkih institucija BiH i druge značajne ličnosti iz javnog, političkog, diplomatskog i privrednog života Banjaluke, Srpske i BiH.

Izvor: Područna provredna komora Banja Luka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.