Priliv Str. Dir. Investicija Premašio 536 Mil.KM

SARAJEVO, Centralna banka BiH saopštila je danas da je priliv direktnih stranih investicija u prošloj godini iznosio 536,3 miliona KM, odnosno 1,8 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

U strukturi direktnih stranih investicija, na vlasnički kapital se odnose prilivi od 289,4 miliona KM, iznos zadržanih zarada od 193,5 miliona KM, dok je u kategoriji ostali kapital u 2016. godini zabilježen priliv u iznosu od 53,4 miliona KM, navodi se u statistici direktnih stranih iinvesticija koju je objavila Centralna banka BiH.

Najviši priliv investicija u 2016. godini bio je iz Hrvatske – 119 miliona KM, te Austrije 73,9 miliona KM, Ujedinjenih Arapskih Emirata 66, Velike Britanije 52,2 i Holandije 51 milion KM.

U oblasti trgovine na veliko realizovano je najviše investicija – 148,8 miliona KM, zatim u oblasti finansijskih uslužnih djelatnosti /bankarski sektor/ – 139,1 miliona KM, u oblasti proizvodnje duvanskih proizvoda – 67,7 miliona KM, u proizvodnji hemikalija i hemijskih proizvoda – 49,3 miliona KM, te u djelatnosti telekomunikacija – 34,2 miliona KM.

U ukupan rezultat ulaze i odlivi investicija, pri čemu je najveći odliv u oblasti proizvodnje koksa i rafinisanih naftnih proizvoda u iznosu od 58,1 milion KM.

Stanje direktnih investicija reflektuje i tokove u datom periodu, ali i druge ekonomske promjene /revaluaciju, devizne kurseve/ pa stoga daje dodatnu informaciju u odnosu na posmatranje isključivo tokova.

Na kraju 2016. godine, stanje je iznosilo 12,96 milijardi KM, od čega se najveći dio od 68 odsto odnosi na vlasnička učešća, navodi su u statistici direktnih stranih iinvesticija.

Najveći iznos stanja direktnih investicija i dalje se odnosi na Austriju – 2,5 milijardi KM, Hrvatsku – 2,2 milijarde KM i Srbiju 2,1 milijardu KM.

Centralna banka BiH ističe da je prvi put uvedena statistika o izlaznim stranim direktnim investicijama iz BiH u inostranstvo, uz ocjenu da je očekivano da su iznosi mnogo niži nego za ulazne investicije.

Rezultati pokazuju da ipak postoji investiranje rezidenata u inostranstvo, tako da su u 2016. godini tokovi investiranja u inostranstvo iznosili su 65,9 miliona KM.

Ukupno stanje domaćih investicija u inostranstvo iznosi 748,4 miliona KM.

Izvor: Capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.