Evropska berza

LONDON, Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cijene akcija porasle, nakon tri dana pada, a trguje se oprezno dok se prate parlamentarni izbori u Britaniji.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon tri dana pada.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,05 odsto, na 7.480 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 na 12.714 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.272 boda.

Jutros su u Britaniji započeli parlamentarni izbori, a ankete daju prednost konzervativcima premijerke Therese May. No, ta je prednost manja nego što je bila prije nekoliko nedjelja.

“Ako konzervativci ostvare veliku pobedu, tržišta će odahnuti. No, ako pobede s malom prednošću ili čak izgube većinu, bilo bi to veliko negativno iznenađenje”, kaže Shuji Shirota, direktor u HSBC-u.

Danas će se, takođe, održati sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji evrozone i monetarnu politiku.

Podršku tržištima pruža blagi rast cijena nafte, čime su nadoknadile dio jučerašnjih oštrih gubitaka. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,7 odsto, na 48,40 dolara, nakon što je juče potonula 4,1 odsto.

Jučerašnji pad uslijedio je nakon izvještaja da su prošle nedjelje zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u neočekivano porasle, što pokazuje da smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a nije dovelo do smanjenja zaliha.

I na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio gotovo nepromen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta.

 Na Tokijskoj je berz Nikkei indeks oslabio 0,4 odsto, na 19.909 bodova. 

Izvor: Capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.