Uspostavljanje reg. poreskog i neporeskog davanja

BANJALUKA, Prijedlogom zakona o poreskom sistemu Republike Srpske, koji bi Narodna skupština Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, uređuje se poreski sistem, uspostavljanje i vođenje registra poreskih i neporeskih davanja.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi uređenja ove materije na način da se utvrde jedinstvena pravila na osnovu kojih će uvođenje, mijenjanje ili ukidanje bilo kojeg poreskog ili neporeskog davanja u Srpskoj biti s ciljem obezbjeđenja optimalnog poreskog opterećenja, kao i zaštite integriteta poreskih obveznika, navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja.

Prijedlogom zakona o poreskom sistemu definisano je da se poreskim davanjima smatraju sva prinudna, nepovratna davanja za koja poreski obveznik ne ostvaruje direktnu korist ili protivuslugu.

Neporeskim davanjima smatraju se davanja za koja obveznik ostvaruje direktnu korist ili protivuslugu.

Poreska i neporeska davanja prema eksplicitnoj ustavnoj normi, mogu u pravni sistem Republike Srpske biti uvedena samo zakonom, čime se obezbjeđuje pravna sigurnost i integritet svih poreskih obveznika u plaćanju poreza i neporeskih davanja.

Ovim zakonskim rješenjem stvara se zakonski osnov za uspostavljanje registra poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske koji predstavlja skup svih davanja koja plaćaju poreski obveznici – fizička ili pravna lica.

U Banjaluci će sutra početi 19. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. 

Izvor: Capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.